Guide: Hvis du vil lave din egen app

En del går og drømmer om at lave en god app, og så score kassen. Men der er en del du skal overveje først!

I ALT om Data faldt jeg over denne artikel skrevet af Af Kasper Nesager-Hansen og Sally Woldike Megyessi:

Du behøver hverken være ekspert i Unity, uddannet datalog eller rutineret bruger af Photoshop, hvis du drømmer om at lancere din egen app – og måske oven i købet tjene nogle penge på den. Du har måske idéen til en app, der bare venter på at blive udgivet til smartphones og tablets verden over, men du kommer ikke i gang, for kløften er bred, og springet til den anden side føles urealistisk.

Før du vover din dyrebare fritid og formue på aftenkurser i programmering indenfor iOS,

 Android eller Windows Phone, kunne du med fordel undersøge mulighederne på nettet. Her findes et væld af programmeringskurser til lave og høje priser. Her findes også open source-programmer, der kan hjælpe dig med at udvikle din app fra bunden. Disse programmer vender vi tilbage til. Først handler det kort om dit koncept og din målgruppe.Tænk forretning fra dag et
Markedet for apps er tætbefolket. Ligegyldigt om du vil udgive din app på Google Play eller App Store, kan du være sikker på, at der findes mere end 800.000 apps, du vil være i konkurrence med. Derfor er det vigtigt, at du er skarp i din udvikling, så netop din app bliver et produkt, som folk vil tage til sig.

Vil du tjene mange penge på dine apps? Så skulle du måske lave et spil – som det fremgår af denne liste med de gennem tiderne 10 mest downloadede, betalte apps på Apple App Store.

 1. Angry Birds
2. Fruit Ninja
3. Doodle Jump
4. Cut the Rope
5. Angry Birds Seasons
6. WhatsApp
7. Camera+
8. Words With Friends
9. Tiny Wings
10. Angry Birds Space

Medmindre du vil være hobby-udvikler, som udgiver apps kvit og frit uden et kommercielt øjemed, kunne det være klogt at udarbej-de en forretningsstrategi. En forretning uden en strategi er den fulde styrmand bag roret uden sans for kurs. Derfor: Gør dig som minimum overvejelser om, hvem dine potentielle kunder vil være, hvordan konceptet ser ud, løbende tests af appen og markedsføring.

Hvem skal købe din app?

Definer din målgruppe. Er brugerne eksempelvis mænd i alderen 25-50 år? Hvad er deres uddannelsesniveau? Pendler de dagligt?

Det er vigtigt at kende sine brugere, så du ved, hvad de vil bruge penge på. Dermed kan du skræddersy din app til deres smag og behov. Derfor er det ikke tilstrækkeligt med en målgruppe, der blot hedder ”forbrugere med penge” – det er alt for bredt. Hvad hjælper det at have verdens bedste idé, hvis du er den eneste, der synes det?

Du har en idé om, hvordan din app skal se ud. Du har defineret din målgruppe. Nu er det på tide at forvandle din idé til et koncept, der kan bringes ud i livet. Kig på andre lignende apps på markedet for at se, hvad de har gjort rigtigt og forkert.
Det hjælper at tegne de enkelte funktioner i en skitse, så du kan forstå, hvordan GUI’en – brugerfladen – skal se ud i forhold til bag-grund og ikoner. Skitser giver dig med andre ord et overblik, så du kan identificere mangler i designet, eller hvilke funktioner der skal spille sammen med hinanden.

Hvad siger publikum?

Før du går i gang med udviklingen, bør du teste konceptet i en fokusgruppe. En fokusgruppe er en samling mennesker, du inviterer til at kritisere dit koncept. Du kan fremlægge dine skitser og fortælle om den oplevelse, som din app skal give bruge-ren. Fokusgruppen kan bestå af fem-ni mennesker indenfor den ønskede målgruppe, som giver dig en ærlig mening om det, de bliver præsenteret for.

Tilbagemeldingerne er vigtige for at få succes, da fokusgruppen kan fortælle dig, hvad du skal gøre bedre. Dermed kan du tilpasse konceptet til din målgruppe.

Fokusgruppeundersøgelser er mindst lige så vigtige, når du senere hen er kommet i gang og er i gang med udviklingen. Også her skal du finde ud af, om du er på rette kurs, eller om der skal rettes lidt til.

 Når din app er færdig og klar til salg, er det en stor dag, hvor øjet nærmest er klistret til den side, hvorfra dit produkt kan downloades. Men hvor er alle brugerne? De henter jo ikke appen i lige så stor stil som forventet.

Nej, for de har travlt med at browse rundt blandt de mere end 800.000 øvrige apps i butikken. Derfor er det ligeså vigtigt at tænke på, hvordan du kommer ud over rampen med din app, som det er at udvikle et godt produkt. Markedsføring er strengt nødvendigt – så er det sagt.

I gang med det tekniske
Som Alt om DATA-læser er det måske mest selve udviklingen af appen, der interesserer dig mest. Derfor er det en god idé at alliere sig med venner eller professionelle, som ved noget om målgrupper og markedsføring. Så kan du koncentrere dig om det, som du nok synes, er det sjoveste.

Men hvordan kommer du i gang med udviklingsarbejdet, eftersom du har intet eller begrænset kendskab til kodning af apps, og du ikke kan trække på eventuel viden om kodning af andre applikationer?

Løsningen er at gøre brug af de mange templates, designværktøjer og eksisterende kode-stumper, som kan hjælpe dig. Ligesom WordPress gør det nemt at designe blogs og hjemmesider, findes der templates til apps. Bruger du open source-værktøjer, er disse ofte gratis til hobbybrug. Dermed kan du helt uden at lægge penge ud fra dag et prøve kræfterne af med redskaberne. Men vær opmærksom på at open source ikke kun betyder, at du kan nyde godt af andres arbejde. Andre kan også nyde godt af dit arbejde.

Generelt ligner mange af hjemmesiderne med udviklingsredskaber hinanden. Det er ligesom med Joomla og WordPress: Du får byg-gematerialer og redskaber til at designe og udvikle applikationen. Du får fleksible ressourcer at arbejde med i forhold til dit design.

Læs videre i artiklen, hvor vi gennemgår tre af de mest populære app-værktøjer – og bedømmer deres gode og svage sider.

Værd at kende for app-udviklere:

Distimo

En blogside, der analyserer app-markedet. Du kan tilmelde dig et nyhedsbrev, som Distimo udgiver flere gange om året. Her får du blandt andet indsigt i, hvilke apps der klarer sig godt og hvorfor.

distimo.com

Udemy

En e-learningsside, der giver dig undervisning i programmering til iPhone, ligesom du kan følge med i forskellige blogindlæg med tips til app-udvikling til iOS. De første kurser er gratis, hvorefter kurserne koster et variabelt antal dollar.

udemy.com

About the author

%d bloggers like this: